Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

"Journey to Movies" #1,Black Mass


Θέλεις να πας σινεμά, αλλά δεν ξέρεις ποια ταινία να επιλέξεις;
Κάθεσαι σπίτι(τώρα που αρχίζει το κρύο να μας χτυπά σιγά-σιγά την πόρτα)και ψάχνεις να βρεις την κατάλληλη ταινία για να περάσεις το απόγευμα-βράδυ;
Δεν έχεις τι να κάνεις και σκέφτηκες να δεις κάποια ταινία,αλλά δεν ξέρεις ποια;
Αν έχεις απαντήσει 'ναι' σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις(είτε είσαι απλά Σινεφίλ),τότε το παρακάτω άρθρο σίγουρα θα σε ενδιαφέρει.

Όπως κατάλαβες το Journey to Fantasy,βρίσκεται εδώ, για να σε βγάλει από τη διαδικασία της επιλογής, με μία νέα στήλη αναρτήσεων. Η συγκεκριμένη στήλη, αφορά την παρουσίαση-ανάλυση- αξιολόγηση διάφορων ταινιών(οι οποίες είτε προβάλλονται τη δεδομένη στιγμή στο σινεμά, είτε όχι),έτσι ώστε να έχεις ανά πάσα στιγμή κάποια επιλογή στο μυαλό σου.
Σ’ αυτή τη νέα στήλη-ενότητα δεν θα γράφω όμως μόνη μου. Αντίθετα, θα έχω την τιμή να “φιλοξενώ” και να συνεργάζομαι μ’ έναν ανερχόμενο «Κριτικό ταινιών»,όπως τον αποκαλώ, Edgar.

Ως πρώτη πρόταση ταινίας, διαλέξαμε το “Black Mass”(που οποία προβάλλεται αυτή τη στιγμή στο σινεμά).Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο με την εισαγωγή,οπότε,ας περάσουμε αμέσως στην ταινία…
 «Οι Βιογραφικές ταινίες ακμάζουν τα τελευταία χρόνια με τις πιο πρόσφατες (‘The Theory Of Everything’, ‘The Imitation Game’) να καταφέρουν να βραβευτούν με τα πολυπόθητο Όσκαρ. Ήρθε ,λοιπόν, και η στιγμή που η πολυαναμενόμενη ταινία ‘Black Mass’ έφτασε στις μεγάλες οθόνες της Ελλάδας.
Η ταινία πραγματεύεται την ζωή του JamesWhiteyBulger , ενός Ιρλανδό-Αμερικανού εγκληματία που δρούσε στη Βοστόνη περίπου την περίοδο 1975-1990. Αποτελεί ουσιαστικά μια ταινία Βιογραφίας με στοιχεία Δράματος, ενώ το μαύρο χιούμορ κάνει την εμφάνιση του σε αρκετά σημεία της ταινίας, ‘ελαφραίνοντας’ το κλίμα.
Αρχικά, από άποψη ηθοποιών το cast της συγκεκριμένης ταινίας είναι πλούσιο σε μεγάλα ονόματα που δεν διαδραματίζουν, ωστόσο ουσιαστικό ρόλο στην πλοκή της ταινίας.
Σκηνοθετικά, ήταν αρκετά καλή, δεδομένου ότι η ιστορία διαδραματιζόταν σε μια εποχή αρκετές δεκαετίες πίσω. Ορισμένες σκηνές ήταν αρκετά απότομες και ‘πορφυρές’ (κάτι που συνηθίζεται σε τέτοιου είδους ταινίες) ενώ αυτό που μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η συνεχής και αχρείαστη χρήση ‘σκληρής γλώσσας’.
Για να κλείσω το πρώτο μέρος του review θα αναφέρω ότι η ταινία θυμίζει πολύ μια άλλη ταινία-βιογραφία  που πρωταγωνιστεί ο Depp,το ‘Public Enemies’ (2009).Οπότε για όποιον περιμένει να δει κάτι σαν το ‘Godfather’ το ‘Scarface’ ή το ‘Once Upon A Time In America’ θα απογοητευθεί οικτρά.
Τέλος, πληροφοριακά όταν ο ίδιος ο Bulger έμαθε για την ταινία που αφορά τη ζωή του δεν είχε και την καλύτερη αντίδραση αφού μέσα από τη φυλακή δήλωσε πως ο Depp είναι καλύτερα να γυρίσει στους ρόλους του πειρατή και του τρελό-καπελά (από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων).


Attention! Spoiler alert, proceed at your own risk!

Fouls
Θα αρχίσω με αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο. Το ρόλο της Dakota Johnson η οποία προκάλεσε την προσοχή με το ‘50 Shades Of Grey’ . Δεν έχω δει ακόμα την συγκεκριμένη ταινία , όχι τόσο γιατί τη θεωρώ χάσιμο χρόνου, αλλά γιατί υπάρχουν τόσες καλύτερες που την πηγαίνουν στον πάτο της λίστας επιλογής μου.
Ο λόγος που με προβληματίζει ο ρόλος της συγκεκριμένης ηθοποιού στη ταινία είναι γιατί εμφανίζεται το πολύ 5 λεπτά σε μια ταινία 122 λεπτών! Οι σκηνές είναι στην κυριολεξία ελάχιστες και ο ρόλος της δεν είναι τόσο ουσιαστικός. Βοηθάει στο να φανεί πόσο αδίστακτος είναι ο πρωταγωνιστής, κάτι που γίνεται εμφανές σε δυο σκηνές. Η πρώτη είναι αυτή στην οποία της φέρνει λουλούδια και της ‘γλυκομιλάει’  ώσπου  μάθει ότι ο γιός του είναι άρρωστος. Εκεί βλέπουμε μια ριζική αλλαγή στην συμπεριφορά του απέναντι στην αδρανή και παθητική σύζυγο του. Η δεύτερη σκηνή είναι στο νοσοκομείο όταν η γυναίκα του αναφέρει ότι προτιμά το παιδί τους πραγματικά νεκρό αντί για εγκεφαλικά νεκρό. Εκεί βλέπουμε ότι ο πρωταγωνιστής δεν διστάζει να την απειλήσει προκειμένου να προστατεύσει αυτό που θεωρεί ότι του ανήκει. Εν ολίγοις, ο σκοπός της συζύγου είναι η ανάδειξη του αμείλικτου χαρακτήρα του
Bulger. Γιατί λοιπόν να ενσαρκώσει μια σχετικά γνωστή ηθοποιός έναν σχετικά ασήμαντο ρόλο. Ο λόγος δεν πιστεύω πως είναι η διαφήμιση της ταινίας, αφού όπως προανέφερα, είναι περιεκτική σε γνωστά ονόματα.
Κάτι που ,επίσης, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια μου είναι ο τρόπος με τον οποίο άλλαζαν οι τοποθεσίες στις σκηνές. Πιο συγκεκριμένα, ενώ εμφανίζονταν συνεχώς διαφορετικά πρόσωπα και άλλαζαν συχνά οι τοποθεσίες, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως όλη η ταινία ήταν γυρισμένη σε 2 δωμάτια. Οι εξωτερικές λήψεις ενώ ,κατά τη γνώμη μου ,ήταν αρκετές ήταν ταυτόχρονα και αρκετά σύντομες, κάτι που ορισμένες φορές προκαλούσε πλήξη κυρίως λόγο του μεγάλου χρόνου που διαρκεί η ταινία.
Τέλος, αυτό που δεν θα αφήσω ασχολίαστο είναι η χρήση των γυναικείων ρόλων στην ταινία. Οι γυναίκες στην ταινία εμφανίζονται μόνο σαν άτομα που γκρινιάζουν, μουτρώνουν , προκαλούν προβλήματα στους ‘βαρείς’ άντρες τους, ενώ χρησιμεύουν μόνο για σεξ. Αυτά αποτελούν συνηθισμένα στερεότυπα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Rights
Μια από τις πιο όμορφες λήψεις της ταινίας είναι αυτή στην οποία οι συμμορία του
Bulger είναι μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο και μοιράζει όπλα μεταξύ της. Η λήψη έχει γίνει έξω από το αυτοκίνητο και μάλιστα με κάμερα στο πίσω μέρος του!
Ακόμη μια ωραία σκηνή είναι αυτή στην οποία ο Bulger κάνει μια πλάκα –ψυχολογικό πόλεμο σε ένα από τα μέλη της συμμορίας καθώς τρώνε. (Θυμίζει τη σκηνή από το Goodfellas όπου ο Joe Pesci λέει το χαρακτηριστικό Whadaya mean Im funny? Funny How?‘)
Τέλος, είναι ορισμένες προσεγμένες μικρές λεπτομέρειες που δίνουν βάθος στην ταινία. Η Ιρλανδική προφορά από τα μέλη της συμμορίας, η χρήση κλασικών αυτοκινήτων, και καλύτερο,το νόημα που κρύβει η χρήση του βιτρό προς το τέλος  της ταινίας, όταν ο Bulger βρίσκεται μέσα σ’ ένα ναό.
Εν κατακλείδι, αν και μου άρεσε, η συγκεκριμένη ταινία δεν ανταποκρινόταν τόσο στις προσδοκίες μου.

Για όσους καταφέρατε να φτάσετε μέχρι εδώ, ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Καλή προβολή!
»

Y.Γ.Περιμένουμε να μας γράψετε σε σχόλιο τις εντυπώσεις σας,είτε οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με κάποια ταινία που θα θέλατε να συμπεριλάβουμε στο "Journey to Movies".

Τα λέμε στην επόμενη ανάρτηση,
Εύα&Edgar6 σχόλια:

 1. αχ πόσο θελω να πάω σινεμα!! αν και να σου πω την αλυ\ηθεια αυτη η ταινια δε με εχει κερδισει!! γενικα δεν ειμαι πολυ φαν τζονυ ντεπ!! φιλάκια Ευα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτή την περίοδο το σινεμά προβάλλει αρκετά καλές ταινίες.
   Ευχομαι να πας σύντομα!!

   Φιλιά,Εύα

   Διαγραφή
 2. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.Να τις συνεχίσετε,είναι ωραία ιδέα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε!
   Θα έρθουν επόμενες κριτικές,σύντομα.

   Φιλιά!!

   Διαγραφή
 3. Πολύ ωραία ιδέα και παρουσίαση!
  Η ταινία δεν με ενθουσιάζει,αλλά εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε!
  καλώς σας βρίσκω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστούμε πολύ!
   Θα έρθουν και άλλες σχετικές αναρτήσεις.
   Καλώς σε βρήκαμε κι εμείς!

   Φιλιά!!

   Διαγραφή